Typy co dělat v karanténě

16.3. byla vyhlášená celostátní karanténa. 


1) Sblížení s rodinou


Uspořádejte večer deskových her ve vašem obýváku, promítněte si fotky ze všech vašich dovolených nebo si dopřejte „černou hodinku,“ jako to dělávali naši předkové. Dříve se rodiny v podvečer scházely, aby si navzájem.

2) Objevte svou vášeň


naučili malovat, šít oblečení, fotografovat, vyrábět šperky anebo dokonce programovat.

3) Zlepšete svou fyzickou kondici

Nemáte v každodenním uspěchaném životě čas na pravidelný pohyb? Nyní jej budete mít dost. Na internetu najdete spoustu online lekcí jógy, posilování či návody na taneční choreografie, díky kterým si můžete udělat tělocvičnu z vlastního obýváku.


4) Vyzkoušejte online událost

Ne všechny akce byly úplně zrušeny - řada z nich jenom změnila podobu do online verze. Nově tak můžete navštívit spoustu událostí ve formě online meetingu. Může se jednat o konference, kdy spolu lidé chatují o konkrétním tématu přes webkamery, nebo živé streamování nějaké přednášky, koncertu či jiného uměleckého vystoupení. Tyto akce snadno najdete na internetu.

5) Dopřejte si mentální relax

Díky tomu, že v době karantény je téměř vše zavřené, můžete si vyzkoušet život, jakým se žilo třeba před dvě stě lety. Poklidné žití, kdy člověk kromě obstarání vlastních životních potřeb nemá na práci nic jiného. Schválně, kdy naposledy jste si našli čas na to posedět si v odpoledním slunci na balkoně, nebo si dopřáli relaxační koupel ve vaně? V dnešní uspěchané době není čas na žádné zastavení, což se negativně odráží na psychické kondici lidí. Celostátní karanténa pro vás může být příležitostí, jak se zklidnit, zpomalit své životní tempo a konečně si odpočinout. Po těch několika tichých a neuspěchaných dnech se možná budete cítit odpočatěji, než po dovolené v Karibiku.

6) Uspořádejte si své věci

Máte nějaké resty, které neustále odkládáte a nikdy na ně nemáte čas? Nyní máte příležitost je vyřešit. Právě teď je ten vhodná příležitost na třídění důležitých dokumentů, přetažení fotek z mobilu do počítače, přišití odpadnutých knoflíků na oblečení a další záležitosti, na které jste dřív neměli čas.
Máte nějaké resty, které neustále odkládáte a nikdy na ně nemáte čas? Nyní máte příležitost je vyřešit. Právě teď je ten vhodná příležitost na třídění důležitých dokumentů, přetažení fotek z mobilu do počítače, přišití odpadnutých knoflíků na oblečení a další záležitosti, na které jste dřív neměli čas.

7) Vyřešte vaše finance

S uspořádáním věcí jde ruku v ruce dělání pořádku ve finančních otázkách. Možná jste si už tisíckrát slíbili, že budete víc šetřit. Nyní máte dostatek času na to, abyste si prošli váš bankovní účet a prozkoumali důkladněji vaše finanční návyky. Klíčem k tomu, abyste ročně dokázali uspořit tisíce až desetitisíce korun, je najít položky, za které utrácíte poměrně dost peněz a které celý váš finanční plán táhnou dolů. Projděte si historii vašeho bankovního účtu za posledních  6 -12 měsíců a zkuste přijít na to, jaká položka či položky to jsou. Sepište si je, spočítejte si, kolik za ně ročně či měsíčně utratíte, a stanovte si plán, jak je nahradit levnější alternativou, případně úplně vynechat.

8) Naučte se něco nového

Celostátní karanténa je skvělou příležitostí, jak se naučit nový cizí jazyk nebo užitečnou profesní dovednost. Díky tomu můžete zlepšit své uplatnění na trhu práce a dosáhnout vyššího platu, nebo získat novou a lepší práci.
Učení nové dovednosti přitom vůbec nemusí být těžké. Na internetu najdete spoustu webinářů, které vás budou edukovat o znalostech v oblasti marketingu, účetnictví nebo jakékoliv jiné oblasti. Tudíž můžete najít webinář přímo na míru vašemu profesnímu zaměření.
Chcete se naučit nový cizí jazyk? Stáhněte si třeba aplikaci Duolingo, která vás naučí zábavnou formou cizí jazyk od úplných základů. Vybírat můžete ze známých světových jazyků (angličtina, španělština, němčina, francouzština), i těch méně známých (například nizozemština, švédština, atd.)
Pokud už nějakou znalost jazyka máte, ale nikdy jste neměli čas si jej zdokonalit, předplaťte si televizní službu Netflix. V nastavení profilu si můžete přepnout do vámi zvoleného cizího jazyka a učit se cizí jazyk sledováním filmů. Spousta lidí se tak v krátké době dokázala mnohem více, než sezením nad učebnicemi gramatiky. Výhoda Netflixu je i v tom, že jej máte první měsíc úplně zdarma.



9) Objevte zázračný úklid

Většina lidí má doma mírný chaos, který jednou za pár dnů či týdnů přeroste ve větší nepořádek, který je potřeba uklidit. Určitě už jste někdy věnovali nejedno dopoledne třídění a uklízení věcí.
Věděli jste, že díky správnému úklidu jde věci roztřídit jednou provždy a už nikdy v životě nemuset uklízet? Pokud chcete mít domov neustále naklizený jako z fotografií v katalogu o bydlení, zkuste nový trend uklízení KonMari, který si oblíbily miliony lidí po celém světě. Naučíte se jej v knize Zázračný úklid od Marie Kondo. Tato autorka se úklidem zabývá ze systematického a psychologického hlediska a odhaluje nejčastější příčiny, proč se lidem nedaří doma udržovat pořádek. I když je celostátní karanténa a knihkupectví jsou zavřená, Zázračný úklid si můžete koupit i ve formě e-knihy.
Díky tomuto propracovanému a zároveň jednoduchému návodu povyhazujete spoustu zbytečných věcí a uděláte ze svého domova útulné místo, ve kterém bude prostor jen pro věci, které skutečně milujete. Tento styl úklidu vyzkoušelo velké množství lidí na celém světě a mnozí z nich ve svém životě pociťují změnu v podobě menšího stresu, zlepšení spánkových návyků a větší radosti ze života.

10) Staňte se kulinářským mistrem

Právě teď je vhodný čas na to naučit se nové recepty a obohatit tak váš jídelníček. Supermarkety jsou naštěstí otevřené, tudíž můžete nakoupit suroviny a začít čarovat v kuchyni. Možná už delší dobu plánujete naučit se nějaký konkrétní recept, ale neměli jste na to čas. Nyní jej máte, tak se můžete s chutí pustit do experimentování. Co třeba zkusit uvařit nějaký exotický pokrm, nebo upéct nový druh moučníku?

11) Projděte se přírodou

Nově je povoleno vycházet jenom do zaměstnání, na nákup a k lékaři. Tuto situaci si ale můžete zpěstřit vycházkou a užít si procházku v přírodě či parku.
Nezapomeňte vzít roušku a obloukem se vyhýbejte větším skupinám lidí.

12) Cestujte virtuálně

Mrzí vás, že se kvůli koronavirové pandemii nemůžete podívat do zahraničí? Díky službám Google Earth a Google Maps můžete prozkoumávat třeba Himaláje, nebo se „projíždět“ ulicemi New Yorku a mnoha dalších měst na světě.

13) Staňte se návrhářem

Na internetu najdete spoustu návodů, jak vaše staré oblečení předělat na originální oděvní kousky. Punc novoty a originality můžete dopřát i vašim botám. Pokud vás toto příliš neláká, staňte se bytovým návrhářem. Zrovna teď máte spoustu času změnit uspořádání nábytku ve vašem bytě a vyzkoušet nespočet kombinací, až najdete tu, která vám bude vyhovovat nejvíc.

14) Pomozte někomu jinému

Jak jistě víte, koronavirem jsou nejvíce ohrožení senioři. Zamyslete se nad tím, zda nemáte staršího souseda nebo známého, kterému byste mohli obstarat nákup nebo vyvenčit psa, aby nemusel chodit mezi lidi a riskovat riziko nákazy.
Pokud máte šikovné ruce, můžete se zapojit do různých národních iniciativ, v rámci kterých lidé doma šijí roušky pro pracovníky ve zdravotnictví a pro ohrožené osoby.

15) Upevněte vaše sociální vazby

Možná máte přátele, s kterými jste dlouho nebyli v kontaktu. Anebo lidi, kterým jste v poslední době zapomněli odepsat na zprávy či e-maily. Nyní máte šanci obnovit vztahy s těmito osobami, které máte rádi, ale kvůli nedostatku času jaksi vypadli z vašeho života. Stačí jim napsat a zeptat se, jak zvládají karanténu oni, nebo si zavolat přes Skype. Kvalitní vztahy s lidmi vám pomůžou překonat karanténu s optimismem.































Komentáře

Oblíbené příspěvky