Světský, kolotočáři

Světští též jauneráci je označení především pro komunitu lidí provozujících zábavní parky, cirkusy či s touto zábavou spojený prodej. Pojmu bývá přisuzován i širší význam. Místem, kde světští tyto aktivity provozují, jsou nejčastěji poutě, festivaly, jarmarky, dny města a jiné místní slavnosti. V širším významu jsou nepřesně označování také jako komedianti, takové označení je ale považováno obvykle za hanlivé.


Pojem „Světští“ nemá přesnou definici a jeho obsah se mění v čase i podle interpreta. Diplomová práce Karlovy univerzity z roku 2010 se na základě studia literatury i terénního výzkumu pokusila o definici takto
.světský je příslušníkem rodiny, která si po generace předává dané řemeslo (míní se především provozovatelé zábavních parků, lidově kolotočáři a cirkusové rody) s tím, že v rodina má mezi svými předky potulné komedianty a provozovala někdy v minulosti cirkus či lunapark, pokud jej neprovozuje dodnes, zakládá si na rodinné historii a do určité míry existuje aspoň snaha o dodržování endogamie.

















řetězový kolotoč


Světský život - Posts | Facebook























crazy dance tzv, LEATAJÍCÍ LAVICE
Videčská pouť 2016 | Pouťové informace - Kolotoče






labutě


Pronájem atrakcí




























































Komentáře

Oblíbené příspěvky